sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Oppimiskäsityskirjoitelma


Mitä on oppiminen?

Oppiminen on konkreettisesti jonkin uuden taidon, työmenetelmän tai -tehtävän osaamista.  Oppimista on uuden asian muistaminen ja tiedon määrän lisääntyminen. Oppimista on myös ajattelutavan muutos tai sen kehitys. Ihminen oppii joka päivä, koko elämänsä ajan. Välillä oppimista tulee huomaamatta, toisinaan tietoa/taitoa opetellaan tarkoituksella.

Miten mielestäsi ihminen oppii parhaiten? Kuinka opetat omaa alaasi?

On olemassa erilaisia oppijoita. Toinen pitää yksinään puurtamisesta, toinen oppii paremmin ryhmässä tekemällä tai keskustelemalla. Mielestäni ihminen oppii parhaiten tekemällä. Kun tekee asioita, muistaa ne paremmin seuraavalla kerralla. On tietysti jotain asioita, joita on vain pakko opetella ulkoa. 
Hevosala on hyvin käytännöllinen ala ja suurinta osaa opeteltavista asioista ei pysty kirjoista oppimaan. Hevosen käsittely-, ratsastus- ja ajotaito kehittyy vain tekemällä. Tai jotain asioita voi opetella kirjasta, mutta pelkästään lukemalla ei opi ratsastamaan.

Esimerkiksi hevosen anatomia on hyvin teoreettista opiskelua ja esim. luut, nivelet ja jänteet on vain opeteltava ulkoa. Näistä on paljon hienoja kuvia kirjoissa ja lehdissä. Olen huomannut että, vaikka niitä kuinka katsoo ja lukee, ne eivät tahdo jäädä mieleen. Olemme menneet opettelemaan näitä tallille hevosesta ja mielestäni oppimistulokset ovat olleet paremmat. On etsitty niveliä, tutkittu jänteitä, piirretty liidulla hevoseen luita ja avattu teurashevosen jalkoja. Tehty käsillä, kokeiltu ja ihmetelty. 

Miksi oppimista tapahtuu ja miksi ei tapahdu?

Oppimiseen vaikuttaa halu oppia ja opiskeltavan aiheen mielekkyys. Mielestäni on tärkeää tietää miksi asiaa opiskellaan ja mihin tulet uutta tietoa tarvitsemaan. Esimerkiksi edellä mainittu anatomian opiskelu on monesti tylsää, mutta välttämätöntä. Jos et tunne hevosen anatomiaa, et pysty hoitamaan hevosta. Et tiedä mihin linimenttiä laitetaan tai pysty kertomaan eläinlääkärille mistä hevonen on mahdollisesti kipeä. 

Aiempi osaaminen, tietämys ja käsitys opiskeltavasta asiasta vaikuttavat oppimiseen. Uuden asian voi yhdistää jo aiemmin opittuun ja syventää tietoa. Joskus uusi asia voi olla ristiriidassa aiemmin opittuun. Tällöin pitää pohtia ja punnita asioita ja löytää itseä tyydyttävä ratkaisu. Liian tiukka aikataulu, ylimitoitetut tavoitteet ja väsymys voivat estää oppimisen. Motivaation puute ja välinpitämättömyys vaikeuttavat myös oppimista.