Hevostalousopettajan työkenttä ja tehtävät
Ylä-Savon ammattiopistossa, Hingunniemessä voi ammatillisissa perustutkinnoissa opiskella ratsastuksen ohjaajaksi ja hevostenhoitajaksi suuntautuen ravivalmennukseen, harrastepalvelujen tuottamiseen tai hevoskasvatukseen. Ammattitutkinnoista Hingunniemessä voi suorittaa kengityssepän ammattitutkinnon sekä hevostenvalmentajan ammattitkinnon suuntautumisvaihtoehtoina ratsastuksenopettaja, ravivalmentaja, valjasseppä tai hevoshieroja.
Ammatillisen opettajan työhön kuuluu opetustuntien pitämistä, työssäoppimisen ohjausta, näyttöjen vastaanottamista, ryhmänohjaajana toimimista ja paljon muuta. Hevostalousopettaja on paljon tekemisissä hevosten kanssa, joten niiden hyvinvoinnista huolehtiminen ja valmentaminen sekä kilpailuttaminen tallimestareiden kanssa kuuluu työnkuvaan. Tallin toiminnan kaikkiin päivän tehtäviin ja kausittaisiin töihin pääsevät opiskelijat mukaan. Jokainen opiskelija on tallitöissä 10 viikkoa opintojensa aikana ja lisäksi he suorittavat neljän viikon pituisen kesä-to jakson oppilaitoksella, johon sisältyy tallitöitä, siittolatöitä sekä hevostilan töitä. Talilla käytetään myös traktoreita, mönkijöitä, avantia ja muita työkoneita. Näiden koneiden käyttäminen ja käytön opastus ja valvominen kuuluu opettajan työn kuvaan. Kun ollaan päivittäin tekemisissä isojen eläinten ja työkoneiden kanssa, on työn turvalliseen tekemiseen keskityttävä huolellisesti.
Tutustu Hingunniemen toimintaan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden kuvamana kesällä 2015.
Ammattillinen opettaja osallistuu jatkuvasti oman alan opetuksen kehittämiseen. Tällä hetkellä meidän koulussa on menossa ammatillisen koulutuksen digi-loikka. Tavoitteena on, että opettajat opiskelijoiden kanssa rikastuttavat oppimista hyödyntäen monipuolisesti digitalisaation tuomia mahdollisuuksia. Käytännössä olemme tähän mennessä siirtäneet hevosten "passihoitajien" kirjaukset nettiin. Näin voimme nähdä ja kommentoida niitä vaikka kotikoneelta. Olemme tehneet Qr-koodeja hevosten karsinoiden oviin. Koodin takaa löytyy tietoa hevosesta ja sen henkilökohtaisesta hoidosta.
Opetuksen suunnittelu, toteutus ja arviointi
Opetuksen suunnittelu perustuu aina tutkinnon opetussuunnitelmaan. Opetussuunnitelmalla taataan laadultaan yhtenäinen ja tasapuolinen opetus kaikissa oppilaitoksissa. Sen avulla opetuksesta saadaan aikaan hallittu kokonaisuus ilman päällekkäisyyksiä. Kaikkien opsikelijoiden tulee vähintään osata opetettavan asian ydinaines.Ydianaineksella tarkoitetaan niitä tietoja ja taitoja joita ilman ei voi omaksua uutta asiaa. Opettajan tuleekin tehdä ydinainesanalyysi, jossa erottelee opettevan asian ydinasian, täydentävän tietämyksen ja erityistietämyksen. Opetuksen suunnittelussa valitaan työtavat ja opetusmenetelmät. Näiden valinnassa tulee ottaa huomioon muunmuassa oppijoiden ominaisuudet ja ryhmän koko. (Opettaja tietotulvassa.
2013. Studio Amok, http://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/opetussuunnitelmien_ja_tutkintojen_perusteet, http://www2.uef.fi/fi/aducate/opetuksen-suunnittelu)
Itse käytän opetuksen toteuksessa paljon käytännönharjoituksia. Pidän teoria osuudet aiheesta tallikahviossa, jonka jälkeen siirrymme talliin harjoittelemaan asiaa erilaisilla tehtävillä. Tällä viikolla aiheena oli hevosen haavan hoito. Kävimme ensin teoriassa läpi erilaisia haavatyyppejä ja niiden hoitoa. Tämän jälkeen harjoittelimme talissa haavakääreiden tekoa.
Toisen ihmisen
arviointi on aina vaikeaa ja silloin täytyykin muistaa ettemme arvio
opiskelijaa vaan opiskelijan osaamista. Opiskelijan täytyy tietää
arviointikriteerit, jotta hän tietää mitä häneltä odotetaan. Arvioinnin tulee pohjautua tavoitteisiin ja antaa opiskelijalle eväitä tulevaisuuteen. Arvioinnin tarkoituksena on antaa motivoivaa palautetta opiskelijan vahvuuksista, parannettavista asioista sekä oppimisesta. Opiskelijoiden hyvät tai puuttelliset/virheelliset vastaukset antavat opettajalla tietoa mikä opetuksessa onnistui ja missä on parantamisen varaa. Palautteen antaminen on osa opettajan ja opiskelijan välistä vuorovaikutusta.
http://www.edu.fi/perusopetus/uskonto_ja_elamankatsomustieto/uskontonetti/opetuksen_toteuttaminen/arviointi/arviointi_osa_oppimisprosessia


Kuvat Reetta Liimatainen
Vuorovaikutuksen, ohjauksen ja opetusmenetelmien käyttö sekä merkitys hevosalan opetuksessa
Opettajan on työnkuva on muuttunut entistä enemmän opettajasta ohjaajaksi. Oppimisen ohjaamisen tarkoituksena on auttaa ja tukea opiskelijoita kehittymään oppijoina itseohjautuviksi. Yleensä ohjauksen tarve on suurinta opiskelun alkuvaiheessa. Opettajan toimenkuvaan kuluu usein myös työssäoppimisen ja opinnäytetyön ohjausta.
http://www15.uta.fi/arkisto/verkkotutor/oppohj.htm
Erilaiset opetusmenetelmät monipuolistavat opetusta. Hyvä opettaja hallitsee useita eri opetusmenetelmiä ja osaa käyttää niitä vaihtelevasti toteuttaessaan mielenkiintoista ja monipuolista opetusta. Opetusmenetelmien valintaan vaikuttaa opetettava aihe, opetustilat ja sen tuomat mahdollisuudet. Lisäksi opetusmenetelmien valinnassa tulee ottaa huomioon opiskelijoiden taso, motivaatio ja opettajan valmiudet.
(http://www.oamk.fi/amok/oppimat/LO/Opetusmenetelmat/)
![]() |
Vincent Lax saapui juuri palauttelulenkiltä opiskelijamme Meiju Penttisen kanssa. Vinski teki 7.12. hurjan esityksen Kuopion Sorsasalossa illan ensimmäisessä lähdössä kiertäen viimeisen kierroksen kolmatta rataa ja pinnisti turpansa maaliviivan yli kolmantena. Vinski oli kuitenkin lopullisissa tuloksissa toinen kilpakumppanin hylkäyksen johdosta. Kuva Sini Ahponen |
Oman osaamisen kehittyminen suhteessa ammattipedagogisten opintojen osaamistavoitteisiin. Mitä osaamista vielä tarvitset?
Ammattipedagogissa opinnoissa on hyvin käsitelty osaamistavoitteiden ydinasiat. Opinnot ovat tukeneet hyvin jo aiemmin osaamaani asiaa. Paljon on kuitenkin vielä oppimista joka osa-alueella. Välillä hiipii mieleen riittämättömyyden tunne, kun on niin paljon asioita joita pitää osata ja jo opittua tietoa päivittää.
Mielestäni parhaiten hallitsen erilaisia opetusmenetelmiä. Toki näin digi-aikaan siirryttäessä, sen tuomissa uusissa mahdollisuuksissa opetuksen monipuolistajana, on paljon oppimista. Arviointi on haastavaa ja henkisesti raskasta. Siihen aioin perehtyä vielä omatoimisesti ja saada siihen lisää varmuutta.
Oman osaamisen kuvaus portfoliossa
Portfolioon on tarkoituksena on osoittaa tekijänsä osaaminen/ammattitaito. Portfolion sisältö kostuu sellaisista töistä, tuotteista, pohdinnoista ym. joista näkyy osaaminen. Persoonallisuus saa välittyä lukijalle. Osaamisen kehityskaari ja saavutukset voi myös kuvata portfoliossa.
Vertaispalaute
Vertaispalautteen antaminen on usein haastavaa.Yksi hyvä keino on antaa ensin kolme positiivista/ kannustavaa plussa palautetta ja sen jälkeen rakentavaa kritiikkiä. Hyvän palautteen voi kohdistaa myös suoraan henkilöön, mutta kriittinen palaute kohdistetaan aina työhön. Täytyy muistaa että tekijä on "hyvä tyyppi" vaikkei olisi onnistunut työssään.
Vertaispalaute
Vertaispalautteen antaminen on usein haastavaa.Yksi hyvä keino on antaa ensin kolme positiivista/ kannustavaa plussa palautetta ja sen jälkeen rakentavaa kritiikkiä. Hyvän palautteen voi kohdistaa myös suoraan henkilöön, mutta kriittinen palaute kohdistetaan aina työhön. Täytyy muistaa että tekijä on "hyvä tyyppi" vaikkei olisi onnistunut työssään.