Opetusmenetelmä tarkoittaa opetuksen toteutustapaa. Taitava opettaja hallitsee useita opetusmenetelmiä ja osaa soveltaa niitä. Opetusmenetelmien valintaan vaikuttaa opetusryhmän koon lisäksi opiskeltava aihe sekä opiskelijoiden ikä ja aiempi kokemus. Opetusmenetelmien vaihtelulla saadaan monipuolistettua opetusta ja säilytettyä paremmin opiskelijoiden mielenkiinto ja keskittyminen opiskeltavaan asiaan.
Opetusmenetemien luokittelu opetusryhmän koon mukaan:
ESIMERKKI
|
|
Massaopetus
|
-
luento
-
video
-
demonstraatio
|
Ryhmäopetus
|
-
ryhmätyöskentely
-
kysely, keskustelu, paneeli
-
projektit
-
pelit
|
Yksilöopetus
|
-
Itseopiskelu
-
tietokoneperusteinen opiskelu
|
Kolmio kuvaa opetusmenetekmien tehokkuuttaa eli sitä kuinka paljon oppimista tapahtuu eri opetusmenetelmillä. Paljon käytetty luento on heikoin menetelmä sisäistää opiskeltavaa asiaa ja puolestaan toisten opettaminen on tehokkainta oppimisen näkökannalta.

Kurssin/luennon runko ja opetusmenetelmien vaihtelu sekä tauotukset rytmittävät opetusta. Tauot antavat opiskeljalle mahdollisuuden jäsentää omaa ajattelua ja kirjoittaa tarvittaessa muistiinpanoja. Opetuksen runkoa suunnitellessa on hyvä pitää mielessä, että tutkimusten mukaan ihminen jaksaa keskittyä kunnolla kuuntelemaan 8-9 minuuttia kerrallaan. Mielenkiinnon herättäminen opiskeltavaan aiheeseen ja aktivointi oppimiseen on opetuksen tärkeimpiä periaatteita. Vaikka aktiivisuus lähtee opiskelijasta itsestään pystyy opettaja aktivoimaan opiskelijaa eri opetusmenetelmien vaihtelulla.
Tutkivassa ja kehittävässä oppimisessa toimitaan kuin tieteellisessä tutkimuksessa. Tavoitteena on ymmärtää tutkittavaa asiaa ja ratkaista vaikeita kysymyksiä/ongelmia. Tässä oppimisstrategiassa toimitaan ryhmässä keskustellen ja pohtien, mutta välillä voidaan tehdä työtä yksilöllisesti sovitun osa-alueen tiimoilta.
Hevostalouden opetustilakokonaisuus koostuu luokkatiloista, talleista, tallikahviosta, klinikasta, meneesista, harjoitusradasta ym. Monipuolinen opetusympäristö mahdollistaa myös monipuolista opetusta. Itse pidän opetusta mieluummin kaikkialla muualla kuin luokassa. Luokassa opiskelijat valuvat viimeisiin pulpetteihin ja olen huomannut keskittymisen olevan heikompaa kuin esimerkisi tallissa tai tiivistunnelmaisessa tallikahviossa. Näissä muissa tiloissa opiskelijat ovat rentoutuneempia, aktiivisempia ja heidän kanssaan on helpompi saada aikaan keskustelua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti