perjantai 18. joulukuuta 2015

APE teemojen 1-9 oppimisprosessin pohdinta

Hevostalousopettajan työkenttä ja tehtävät

Ylä-Savon ammattiopistossa, Hingunniemessä voi ammatillisissa perustutkinnoissa opiskella ratsastuksen ohjaajaksi ja hevostenhoitajaksi suuntautuen ravivalmennukseen, harrastepalvelujen tuottamiseen tai hevoskasvatukseen. Ammattitutkinnoista Hingunniemessä voi suorittaa kengityssepän ammattitutkinnon sekä  hevostenvalmentajan ammattitkinnon suuntautumisvaihtoehtoina ratsastuksenopettaja, ravivalmentaja, valjasseppä tai hevoshieroja.

Ammatillisen opettajan työhön kuuluu opetustuntien pitämistä, työssäoppimisen ohjausta, näyttöjen vastaanottamista, ryhmänohjaajana toimimista ja paljon muuta. Hevostalousopettaja on paljon tekemisissä hevosten kanssa, joten niiden hyvinvoinnista huolehtiminen ja valmentaminen sekä kilpailuttaminen tallimestareiden kanssa kuuluu työnkuvaan. Tallin toiminnan kaikkiin päivän tehtäviin ja kausittaisiin töihin pääsevät opiskelijat mukaan. Jokainen opiskelija on tallitöissä 10 viikkoa opintojensa aikana ja lisäksi he suorittavat neljän viikon pituisen kesä-to jakson oppilaitoksella, johon sisältyy tallitöitä, siittolatöitä sekä hevostilan töitä. Talilla käytetään myös traktoreita, mönkijöitä, avantia ja muita työkoneita. Näiden koneiden käyttäminen ja käytön opastus ja valvominen kuuluu opettajan työn kuvaan. Kun ollaan päivittäin tekemisissä isojen eläinten ja työkoneiden kanssa, on työn turvalliseen tekemiseen keskityttävä huolellisesti.

Tutustu Hingunniemen toimintaan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden kuvamana kesällä 2015.

Ammattillinen opettaja osallistuu jatkuvasti oman alan opetuksen kehittämiseen. Tällä hetkellä meidän koulussa on menossa ammatillisen koulutuksen digi-loikka. Tavoitteena on, että opettajat opiskelijoiden kanssa rikastuttavat oppimista hyödyntäen monipuolisesti digitalisaation tuomia mahdollisuuksia. Käytännössä olemme tähän mennessä siirtäneet hevosten "passihoitajien" kirjaukset nettiin. Näin voimme nähdä ja kommentoida niitä vaikka kotikoneelta. Olemme tehneet Qr-koodeja hevosten karsinoiden oviin. Koodin takaa löytyy tietoa hevosesta ja sen henkilökohtaisesta hoidosta.

Opetuksen suunnittelu, toteutus ja arviointi 

Opetuksen suunnittelu perustuu aina tutkinnon opetussuunnitelmaan. Opetussuunnitelmalla taataan laadultaan yhtenäinen ja tasapuolinen opetus kaikissa oppilaitoksissa. Sen avulla opetuksesta saadaan aikaan hallittu kokonaisuus ilman päällekkäisyyksiä. Kaikkien opsikelijoiden tulee vähintään osata opetettavan asian ydinaines.Ydianaineksella tarkoitetaan niitä tietoja ja taitoja joita ilman ei voi omaksua uutta asiaa. Opettajan tuleekin tehdä ydinainesanalyysi, jossa erottelee opettevan asian ydinasian, täydentävän tietämyksen ja erityistietämyksen. Opetuksen suunnittelussa valitaan työtavat ja opetusmenetelmät. Näiden valinnassa tulee ottaa huomioon muunmuassa oppijoiden ominaisuudet ja ryhmän koko.  (Opettaja tietotulvassa. 2013. Studio Amok, http://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/opetussuunnitelmien_ja_tutkintojen_perusteet, http://www2.uef.fi/fi/aducate/opetuksen-suunnittelu)

Itse käytän opetuksen toteuksessa paljon käytännönharjoituksia. Pidän teoria osuudet aiheesta tallikahviossa, jonka jälkeen siirrymme talliin harjoittelemaan asiaa erilaisilla tehtävillä. Tällä viikolla aiheena oli hevosen haavan hoito. Kävimme ensin teoriassa läpi erilaisia haavatyyppejä ja niiden hoitoa. Tämän jälkeen harjoittelimme talissa haavakääreiden tekoa.

Toisen ihmisen arviointi on aina vaikeaa ja silloin täytyykin muistaa ettemme arvio opiskelijaa vaan opiskelijan osaamista. Opiskelijan täytyy tietää arviointikriteerit, jotta hän tietää mitä häneltä odotetaan. Arvioinnin tulee pohjautua tavoitteisiin ja antaa opiskelijalle eväitä tulevaisuuteen. Arvioinnin tarkoituksena on antaa motivoivaa palautetta opiskelijan vahvuuksista, parannettavista asioista sekä oppimisesta. Opiskelijoiden hyvät tai puuttelliset/virheelliset vastaukset antavat opettajalla tietoa mikä opetuksessa onnistui ja missä on parantamisen varaa. Palautteen antaminen on osa opettajan ja opiskelijan välistä vuorovaikutusta.
http://www.edu.fi/perusopetus/uskonto_ja_elamankatsomustieto/uskontonetti/opetuksen_toteuttaminen/arviointi/arviointi_osa_oppimisprosessia

 
 Kuvat Reetta Liimatainen

Vuorovaikutuksen, ohjauksen ja opetusmenetelmien käyttö sekä merkitys hevosalan opetuksessa

Hyvät vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaidot ovat todella tärkeitä hevosalantyössä ja niiden kehittämiseen tulee panostaa opetuksessa. Hevosalan opiskelijat työllistyvät usein ratsastuskouluille, ravitalleille tai siittoloihin, joissa asiakaspalvelu on yksi osa työnkuvaa. Esimerkiksi ravitalleilla hevosenhoitajat ovat paljon tekemisissä asiakkaiden eli hevosten omistajien kanssa ja pääsevät usein myös lehtihaastatteluihin tai televisioon. Vuorovaikutustaidot kehittyvät vain harjoittelemalla.

Opettajan on työnkuva on muuttunut entistä enemmän opettajasta ohjaajaksi. Oppimisen ohjaamisen tarkoituksena on auttaa ja tukea opiskelijoita kehittymään oppijoina itseohjautuviksi. Yleensä ohjauksen tarve on suurinta opiskelun alkuvaiheessa. Opettajan toimenkuvaan kuluu usein myös työssäoppimisen ja opinnäytetyön ohjausta.
http://www15.uta.fi/arkisto/verkkotutor/oppohj.htm

Erilaiset opetusmenetelmät monipuolistavat opetusta. Hyvä opettaja hallitsee useita eri opetusmenetelmiä ja osaa käyttää niitä vaihtelevasti toteuttaessaan mielenkiintoista ja monipuolista opetusta. Opetusmenetelmien valintaan vaikuttaa opetettava aihe, opetustilat ja sen tuomat mahdollisuudet. Lisäksi opetusmenetelmien valinnassa tulee ottaa huomioon opiskelijoiden taso, motivaatio ja opettajan valmiudet. 
(http://www.oamk.fi/amok/oppimat/LO/Opetusmenetelmat/)

Vincent Lax saapui juuri palauttelulenkiltä opiskelijamme Meiju Penttisen kanssa. Vinski teki 7.12. hurjan esityksen Kuopion Sorsasalossa illan ensimmäisessä lähdössä kiertäen viimeisen kierroksen kolmatta rataa ja pinnisti turpansa maaliviivan yli kolmantena. Vinski oli kuitenkin lopullisissa tuloksissa toinen kilpakumppanin hylkäyksen johdosta.  Kuva Sini Ahponen

Oman osaamisen kehittyminen suhteessa ammattipedagogisten opintojen osaamistavoitteisiin. Mitä osaamista vielä tarvitset?

Ammattipedagogissa opinnoissa on hyvin käsitelty osaamistavoitteiden ydinasiat. Opinnot ovat tukeneet hyvin jo aiemmin osaamaani asiaa. Paljon on kuitenkin vielä oppimista joka osa-alueella. Välillä hiipii mieleen riittämättömyyden tunne, kun on niin paljon asioita joita pitää osata ja jo opittua tietoa päivittää. 

Mielestäni parhaiten hallitsen erilaisia opetusmenetelmiä. Toki näin digi-aikaan siirryttäessä, sen tuomissa uusissa mahdollisuuksissa opetuksen monipuolistajana, on paljon oppimista. Arviointi on haastavaa ja henkisesti raskasta. Siihen aioin perehtyä vielä omatoimisesti ja saada siihen lisää varmuutta. 
 
Oman osaamisen kuvaus portfoliossa

Portfolioon on tarkoituksena on osoittaa tekijänsä osaaminen/ammattitaito. Portfolion sisältö kostuu sellaisista töistä, tuotteista, pohdinnoista ym. joista näkyy osaaminen. Persoonallisuus saa välittyä lukijalle. Osaamisen kehityskaari ja saavutukset voi myös kuvata portfoliossa.

Vertaispalaute
Vertaispalautteen antaminen on usein haastavaa.Yksi hyvä keino on antaa ensin kolme positiivista/ kannustavaa plussa palautetta ja sen jälkeen rakentavaa kritiikkiä. Hyvän palautteen voi kohdistaa myös suoraan henkilöön, mutta kriittinen palaute kohdistetaan aina työhön. Täytyy muistaa että tekijä on "hyvä tyyppi" vaikkei olisi onnistunut työssään.


maanantai 14. joulukuuta 2015

Opetuksen monipuolisuus


Opetusmenetelmä tarkoittaa opetuksen toteutustapaa. Taitava opettaja hallitsee useita opetusmenetelmiä ja osaa soveltaa niitä. Opetusmenetelmien valintaan vaikuttaa opetusryhmän koon lisäksi opiskeltava aihe sekä opiskelijoiden ikä ja aiempi kokemus. Opetusmenetelmien vaihtelulla saadaan monipuolistettua opetusta ja säilytettyä paremmin  opiskelijoiden mielenkiinto ja keskittyminen opiskeltavaan asiaan.

Opetusmenetemien luokittelu opetusryhmän koon mukaan:


ESIMERKKI


Massaopetus
-          luento
-          video
-          demonstraatio


Ryhmäopetus
-          ryhmätyöskentely
-          kysely, keskustelu, paneeli
-          projektit
-          pelit


Yksilöopetus
-          Itseopiskelu
-          tietokoneperusteinen opiskelu



Kolmio kuvaa opetusmenetekmien tehokkuuttaa eli sitä kuinka paljon oppimista tapahtuu eri opetusmenetelmillä. Paljon käytetty luento on heikoin menetelmä sisäistää opiskeltavaa asiaa ja puolestaan toisten opettaminen on tehokkainta oppimisen näkökannalta.

Kuvahaun tulos haulle opetusmenetelmät tehokkuus


Kurssin/luennon runko ja opetusmenetelmien vaihtelu sekä tauotukset rytmittävät opetusta. Tauot antavat opiskeljalle mahdollisuuden jäsentää omaa ajattelua ja kirjoittaa tarvittaessa muistiinpanoja. Opetuksen runkoa suunnitellessa on hyvä pitää mielessä, että tutkimusten mukaan ihminen jaksaa keskittyä kunnolla kuuntelemaan 8-9 minuuttia kerrallaan. Mielenkiinnon herättäminen opiskeltavaan aiheeseen ja aktivointi oppimiseen on opetuksen tärkeimpiä periaatteita. Vaikka aktiivisuus lähtee opiskelijasta itsestään pystyy opettaja aktivoimaan opiskelijaa eri opetusmenetelmien vaihtelulla.

Tutkivassa ja kehittävässä oppimisessa toimitaan kuin tieteellisessä tutkimuksessa. Tavoitteena on ymmärtää tutkittavaa asiaa ja ratkaista vaikeita kysymyksiä/ongelmia. Tässä oppimisstrategiassa toimitaan ryhmässä keskustellen ja pohtien, mutta välillä voidaan tehdä työtä yksilöllisesti sovitun osa-alueen tiimoilta.

Hevostalouden opetustilakokonaisuus koostuu luokkatiloista, talleista, tallikahviosta, klinikasta, meneesista, harjoitusradasta ym. Monipuolinen opetusympäristö mahdollistaa myös monipuolista opetusta. Itse pidän opetusta mieluummin kaikkialla muualla kuin luokassa. Luokassa opiskelijat valuvat viimeisiin pulpetteihin ja olen huomannut keskittymisen olevan heikompaa kuin esimerkisi tallissa tai tiivistunnelmaisessa tallikahviossa. Näissä muissa tiloissa opiskelijat ovat rentoutuneempia, aktiivisempia ja heidän kanssaan on helpompi saada aikaan keskustelua.






Ammatillisen opettajan toimintaa ohjaava lainsäädäntö



En päässyt paikalle tälle opintopaivälle, joten kävin amokin kirjastosta hakemassa "iltalukemista". Uppouduin Markku Poutalan helppolukuiseen teokseen Opettajan valta ja vastuu. Matti Lahtisen ja Timo Lankisen Koulutuksen lainsäädäntö kirjasta luin omaa työtäni koskevat kohdat.Tutustuin lisäksi opettajan työtä koskeviin lakeihin ja säädöksiin finlex.fi sivustolla.

Opettaja ja rehtori on lainsäädännön nojalla suuressa vastuussa koulun toiminnasta ja oppilaiden turvallisuudesta. Opettaja käyttää työssään julkista valtaa, joten häneltä vaaditaan riittävää lakien, asetusten ja säädösten ajantasaista tuntemista.Tämän vuoksi kunnan ja kuntayhtymän opettajat on virkasuhteisia eivätkä työsopimussuhteisia. Koulutuksesta säädetään useissa eri laeissa. Lait ja asetukset ohjaavat ja antavat kehyksen opettajan toimenkuvalle.
Kuvahaun tulos haulle laki
Tärkeimpiä ammatillisen opettajan työtä ohjaavia lakeja ovat:
hallintolaki
koulutuksen lainsäädäntöön sisältyvä laki ammatillisesta koulutuksesta
työturvallisuuslaki
laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta ja tietosuojasta
tekijänoikeuslaki

Ammatillisesta koulutuksesta säädettyä lakia sovelletaan ammatilliseen perusopetukseen ja siinä suoritettavaan tutkintoon. Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää olemassa olevista tutkinnoista ja opetushallitus tutkinnonperusteista. Tutkinnonperusteet ovat määräys, jolla koulutuksen järjestäjä velvoitetaan opettamaan koulutuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt.Määräyksellä taataan laadultaan yhtenäinen ja tasapuolinen opetus. Käytännössä tutkinnonperusteet ovat opettajan "raamattu", jonka mukaan opetus toteutetaan. Itse olen työssäni perehtynyt hevostalouden perustutkinnon, hevostenhoitaja, ratsastuksenohjaaja tutkintoperusteisiin hyvinkin tarkasti. http://www.oph.fi/download/162882_hevostalouden_pt_01082015.pdf.

Työturvallisuus on varsinkin minun työssäni suuressa roolissa, alan suuremman tapaturmariskin vuoksi, verrattuna muihin aloihin.Turvallinen työskentely on tärkein asia opettajan työssä. Työturvallisuudesta säädetään ammatillisen koulutuksen laissa sekä työturvallisuuslaissa. Opettajalla on suuri vastuu opetuksen turvallisuudesta. Hänen täytyy varmistua käytettävien laitteiden turvallisuudesta sekä opettaa ja valvoa turvallisia toimintatapoja. Tapaturman sattuessa opettajaa syytetään suhteellisen helposti virkavelvollisuuden rikkomisesta. Sijais- ja tuntiopettajalla on samat vastuut ja velvollisuudet kuin virkasuhteessa olevalla opettajalla.

Tekijänoikeuslaki on yhä suuremmassa roolissa opetuksessa, kun sähköinen materiaali on helposti saatavilla. Tekijänoikeudella pyritään suojelemaan tekijän oikeutta päättää teoksen käytöstä. Opetuksessa materiaalin käyttäminen ei ole koskaan ns. yksityiskäyttöä. Opetuksessa täytyykin ottaa huomioon mitä materiaalia voi käyttää opetuksessa ja miten. Teosta esittäessä tekijä on ilmoitettava. Mitään tarkkaa muotoa tekijän tai lähteen merkitsemisestä ei ole säädetty.