tiistai 16. toukokuuta 2017

Opiskelijaa aktivoiva opetus

Aktivoiva luento

Vaikka oppimispyramidin mukaan luento on heikoin opiskelumenetelmä, on sillä silti oma paikkansa opetuksessa. Joitain asioita hevostaloudessakin on tärkeä kertoa opiskelijoille ensin esimerkiksi luennon avulla ennen, kuin siirtyy käytännön tekemiseen. Hyvä luento koostuu yleisöä kiinnostavasta aiheesta, selkeästä rakenteesta, innostavasta esiintyjästä ja kiinnostusta herättävästä materiaalista. Hyvä luennoitsija aktivoi kuulijoita luennon aikana riittävästi esimerkiksi kysymyksillä ja lyhyillä oppimistehtävillä. Luennon lopussa on tärkeä kerrata luennon asiat ja painottaa mitä pitäisi jäädä mieleen. Ammatillisessa opetuksessa luennot/teoriaosuudet eivät saa mielestäni olla kovin pitkiä, koska suurin osa käytännönläheisistä opiskelijoista ei jaksa keskittyä pitkään. Pitkät massaluennot kuuluvatkin enemmän ammattikorkeakoulu- ja yliopisto opiskeluun. Mitä suurempi joukko luentoa on kuuntelemassa sitä haastellisempaa on luennon monipuolistaminen.


Itseohjautuvuus

Itseohjautuvuuden alkutekijanä ovat motivaatio ja omat tarpeet. Itseohjautuvuus opiskelussa edellyttää opiskelijalta vastuuta ja ja oman oppimisen tuntemusta ja siihen liittyy kiinteästi ajankäytön hallinta. Itseohjautuvuus ei tarkoita yksin opiskelua vaan opiskelija on omatoimisesti yhteydessä opiskelijakavereihin, opettajaan, opinto-ohjaan jne. Jokainen voi harjaannuttaa omaa itseohjautuvuutta työstämällä omia oppimiskokemuksia.


Osallistava pedagogiikka

Osallistava pedagogiikka tarkoittaa opiskelun tavoitteiden ja opetuksen toteutuksen neuvottelemista/keskustelemista opiskelijoiden kanssa. Oppiminen perustuu juuri sen hetkiseen tarpeeseen ja on siten usein yhteisöllisempää ja mielekkäämpää. Oppija osallistuu myös oppimisen arviointiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti