torstai 18. toukokuuta 2017

Opettajana ja opiskelijana ryhmässä

Ihmiset kuuluvat luoonostaan useisiin eri ryhmiin. Ryhmiä ovat esimerkiksi perhe, kaveriporukat, harrastusryhmät ja työyhteisö. Ryhmässä toimimisen taitoja tarvitaankin lähes päivittäin. Opiskelussa ryhmät ovat usein sekundaariryhmiä eli ryhmä toimii jonkun yhteisen asian saavuttamiseksi ja ryhmän jäsenet ovat toisilleen etäisempiä sekä tapaamiskertoja on vähemmän kuin primaariryhmässä Primaariryhmässä jäsenten välit ovat läheiset ja ryhmä on pitkäaikainen.

Ryhmädynaamiikka on ryhmän jäsenten vuorovaikutusta ja heidän välisiä suhteita. Ryhmädynamiikka vaikuttaa siihen miten hyvin tai huonosti ryhmä onnistuu tavoitteissaan.



Ryhmän kehityksestä on löydettävissä seuraavat vaiheet:

1. Ryhmän muodostuminen

·       selvitetään tehtävää ja sääntöjä

2.  Kuohuntavaihe

·       mielipiteitä esitetään rohkeammin, voi syntyä konflikteja

3. Normiutuminen

·       yhteistyö alkaa kehittyä

·       syntyy yhteisiä sääntöjä

·       ryhmään kuuluvuuden tunne

4. Toteuttamisvaihe

·       tehokas tehtävien/päätösten teko

·       ongelmat ratkaistu

·       hyödynnetään ryhmän jäsenten erilaisuutta

5. Ryhmän päättäminen


Opettajan täytyy ryhmän muodostumisvaiheessa antaa aikaa ja mahdollisuus ryhmälle tutustumiseen. Opettajan tulisi olla läsnä, luoda rajat ja olla ryhmälle turvallinen ja luotettava "johtaja". Ryhmäytymisvaihessa erilaiset tutustumisharjoitukset ovat hyviä. Kuohuntavaiheessa opettajan on säilyttettävä tyyneys ja autettava ratkaisemaan vuorovaikutusongelmia. Ryhmän alkaessa toimia opettaja siirtyy enemmän taustalle ja antaa ryhmälle tilaa toimia.
Erilaisia ryhmätyömenetelmiä on valtavasti ja vain oma ideointi on rajana toteutukselle. Erilaiset ryhmätyöt lisäävät opiskeluryhmän yhteenkuuluvuutta. Ideoita ryhmätyömenetelmiin löytyy muunmuassa http://www.tyokalupakki.net/pages/index.php?id=117&pid=4.
Henkilön Hingunniemi Ylä-Savon ammattiopisto kuva.
Hevosillakin on ryhmädynamiikkaa, jota kutsutaan laumakäyttäytymiseksi
Yhteisöllisyys työyhteisössä
Työyhteisn jäsenet toimivat aina yhteisten tavoitteiden eteen ja positiivinen tiimiasenne on tärkeä.  Toisten tiedottaminen ja ajantasalla pitäminen työasioissa on tärkeää ja olen huomannut tämän olevan yleinen syy syntyviin konflikteihin. Kaikkien työyhteisön jäsenten pitäisi ottaa huomioon toisten esittämät ideat ja parannusehdotukset, jotta päästään parhaaseen lopputulokseen. Jokaisen jäsenen tulisi tuntea olevansa hyväksytty ja arvostettu.

Lähteet:
http://www.tjs-opintokeskus.fi/ryhmadynamiikka-0
http://www.redu.fi/loader.aspx?id=d1b0aca1-5c45-46b7-98b3-831826435e06
https://www.ilmarinen.fi/uutishuone/arkisto/2015/yhteisollisyys/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti