lauantai 3. kesäkuuta 2017

Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus

Suomessa asuu tällä hetkellä n. 220 000 maahaanmuuttajaa. Viimeisen 20 vuoden aikana maahanmuuton lisääntyessä Suomeen on tullut lisää vähemmistöjä, joilla on eri kieli, uskonta tai kulttuuri. Suurimpiä vähemmistöjä Suomessa ovat suomenruotsalaiset, saamelaiset, romanit, juutalaiset ja tataarit. Viimevuosina Suomeen on lisäksi muuttanut paljon ihmisiä Somaliasta, Venäjältä, Irakista ja Syyriasta.

Kulttuuri on ihmisten välisiä sekä ihmisten luonnon välisiä suhteita, johon kaikki oleminen perustuu. Suurimpiä eroavaisuuksia kulttureissa on
yksilöllisyys- yhteisöllisyys
demokraattisuus-autoritaarisuus
feministisyys-maskuliinisuus
epävarmuuden välttäminen-sietäminen

Esimerkki kulttuurierosta, joka voi aiheuttaa väärinkäsitystä

Aikakäsitys

Käsitys ajasta on myös kulttuurisidonnaista. Länsimaalainen aikakäsityksemme poikkeaa monista eteläisemmistä tai itäsemmistä kulttuureista tulevien ihmisten aikakäsityksestä. Läntisissä maissa aika on lineaarista. Se on kuin jana, jolla on alku ja loppu ja sitä voidaan mitata. Sen sijaan etenkin Aasian kullttureissa vallitsee syklinen aikakäsitys. Sen mukaan aika on virtaavaa, eikä sillä alkua tai loppua.

Meillä Suomessa esim. täsmällinen työaikojen noudattaminen on itsestään selvä asia, eikä siitä tavallisesti edes mainita uusille työntekijöille. Aikataulujen noudattamisen ja täsmällisyyden tärkeys Suomessa voi kuitenkin olla maahanmuuttajille uusi, opeteltava asia. Erilaiset aikakäsitykset voivat aiheuttaa väärinkäsityksiä työelämässä. Kun 15 minuutin myöhästyminen sovitusta tapaamisesta on esim. italialaiselle normaali asia, voi tilanne herättää suomalaisissa tulkintoja "epäammattimaisuudesta".
(http://www.peda.net/veraja/jko/tyke/hanke/stop/moku/osaaminen/kulttuuri/erot)

Jokaisen ihmisella on oikeus toteuttaa omaa kulttuuriaan ihmisoikeuksien ja lain rajoissa. Erilaisista kulttuureista tulevien opiskelijoiden opettamiseen/ohjaamiseen ei ole yhtä ainoa tapaa. Opettajan tieto eri kulttuureista ja suvaitsevaisuus on avain asemassa. Pääsääntöisesti ulkomaalaistaustainen opiskelee samalla tavalla kuin muutkin.




KV-toiminta
Ylä-Savon ammattioppilaitoksella tarjotaan opiskelijoille mahdollisuutta lähteä ulkomaille työssäoppimaan. Suomalaiset hevosenhoitajat ovat haluttuja ulkomailla ja moni suuntakin opiskelujen jälkeen töihin ulkomaille. Ravipuolen opiskelijoiden ulkomaan työssäoppiset ovat suurimmaksi osaksi Ruotsissa, Ranskassa, Kanadassa tai USA:ssa. Tässä blogi, jossa kaksi opiskelijaamme kertoo työssäoppimisestaan Ruotsissa. Lisäksi koulullamme on käynyt vuosittain vierailijoilta muista hevostalouskouluista.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti