sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Opetussuunnitelmat ja opetuksen suunnittelu

Osaamisperusteinen opetussuunnitelma

Opintoviikoista siirryttiin osaamispisteisiin viime vuoden aikana. Opintoja ei mitata enää ajassa vaan osaamisessa. Opiskelija valmistuu koulusta, kun hallitsee tutkintoon vaadittavat tiedot ja taidot. Sillä ei ole merkitystä missä tai millä tavalla opiskelija on asian oppinut. Tavoitteena osaamisperusteisuudessa on nopeuttaa tutkinnon suorittamista, helpottaa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä vähentää koulutuksen kustannuksia.

ECVET on ammatillisen koulutuksen osaamispisteiden siirtojärjestelmä.  ECVET lyhenne tulee  englanninkielisestä määritelmästä European Credit System for Vocational Education and TrainingJärjestelmän tarkoituksena on mahdollistaa eri maissa suoritettujen opintojen tunnustaminen.

Opetuksen suunnittelu

Opetus suunnittellaan aina opetussuunnitelman mukaan. Hevostalouden perustutkinnon opetussuunnitelma löytyy täältä. Opetussuunnitelmalla varmistetaan osaamistavoitteiden täyttyminen sekä opetuksen tasapuolisuus eri opetusryhmissä ja -kouluissa.

Opetuksen suunnittelu


Opetuksen suunnitteluun täytyy varata riittävästi aikaa. Suunnitteluun voi mennä enemmän työtunteja, kuin itse opetukseen. Opiskelijat käyttävät kallista aikaansa opiskeluun, joten he ansaitsevat huolella suunnitellun opetuksen. Aikuisopiskelijat ottavat usein palkatonta vapaata koulupäivien ajaksi ja on mielestäni tärkeää että opetus on silloin laadukasta ja tehokasta.

Opetuksen suunnittelussa on tärkeä määritellä ne tiedot ja taidot, jotka jokaisen opiskelijan tulisi oppia. Tämä ydinainesanalyysiksi kutsuttu määritelmä auttaa opettajaa hahmottamaan opettettavan asia työmäärän ja suhteuttaa sitä käytettävissä olevaan aikaan.

Opetuksen suunnittelun vaiheet:

1.       Opiskelija analyysi
·       Ryhmän ikärakenne, opiskelijoiden aiempi koulutus, mahdolliset oppimisvaikeudet ym.
2.       Osaamistavoitteiden asettaminen
·       Opintosuunnitelmasta
3.       Opetussisältöjen valinta
·       Ydinainesanalyysi
4.       Opetusmenetelmien valinta
·       Opetuksen toteutuksen suunnittelu
5.      Oppimisen arviointi








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti