Arvioinnin lähtökohtana on, että opiskelija tietää mitä hänen pitää osata ja millä tasolla. Osaamisen arviointi tehdään vertaamalla opiskelijan osaamista osaamisperusteisiin. Ammatillisissa perustutkinnoissa arviointikriteerit on määritetty kolmelle eri osaamistasolle. Arviointitilanteessa arvioidaan millä tasolla edellytetty osaaminen on. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa arvioidaan onko osaaminen riittävällä tasolla. Arviointiasteikko on tällöin hyväksytty/hylätty.
Oppimisen arviointi on opiskelijan kehittymisen seuraamista opiskeluaikana. Palaute kehittymisestä annetaan sanallisesti eikä se vaikuta tutkintotodistuksen arvosanaan. Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija on ajan tasalla omasta osaamisestaan verraten osaamistavoitteisiin.
Arvioinnin pitää olla oikeuden mukaista ja palautteen antotavan kannustavaa. Arvioinnissa opiskelijalle annetaan konkreettista palautetta tehdystä suorituksesta. Palaute on tärkeää opiskelijan itsearvioinnin kehittymisen kannalta.
Erilaisia arviointimenetelmiä kannattaa yhdistellä ja soveltaa omaan käyttötarkoitukseen sopivaksi. Arviointimenetalmät eivät ole vain arvioinnin työkaluja vaan niiden tarkoitus on myös lisätä oppimista.
Arviointi menetelmiä:
- Projektityö
- Harjoitustyö
- Oppimispäiväkirja
- Kirjallinen työ
- Blogi
- Erilaiset tentit
- Vertaisarviointi
Lähteet:
http://www.oph.fi/download/165456_arvioinnin_opas.pdf
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti